T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Dudullu Amanetoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi

Öğrencilerimize Geleneksel Sporlardan Mas Güreşi ve Okçuluğu Tanıttık

Okulumuz Beden Eğitimi Öğretmeni SERKAN UYUMAZ Bey, 5. sınıf öğrencilerimize geleneksel sporlarımızdan mas güreşi ve okçuluk hakkında bilgilendirmelerde bulundu.


MAS GÜREŞİ NEDİR?

Spor adını Yakutça “ağaç dalı” anlamına gelen, “mas” kelimesinden almıştır. Kol, bacak ve sırt kaslarını aynı anda çalıştıran bu spor, rakiplerin birbirlerine doğrudan temas etmediği tek spor türüdür. 

TARİHÇESİ

Yakutistan’da, yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanan bu spor türü diğer geleneksel sporlar gibi gündelik yaşam içerisinde bireylerin zinde kalabilmeleri için yaptıkları talimlerden ortaya çıkmıştır. Bu spor kişilerin dengeli bir kas gücü kullanarak, başarma isteği ve inancı ile rakibini mağlup etmesine dayalı fiziksel, bilişsel ve duygusal beceriler sağlamaktadır. 

28-11-2023

KURALLARI

Oyuncular 2 m uzunluğunda ve 30 cm yüksekte sabit, düz ve kaymaz bir platform üzerinde yüz yüze otururlar ve bacaklarını karaçamdan yapılmış bir tahta parçasına yerleştirirler. Kura ile sopayı kimin ne şekilde kavrayacağı belirlenir. Seçim hakkını kazanan sporcu çubuğu içten ya da dıştan tutma hakkına sahiptir. Yarışmacılar, hakemin komutuyla, 50 cm uzunluğunda bir sopayı avuçları ile kavrarlar. Müsabaka başlamadan önce ahşap parçası sabit bölmeye paralel olarak ortada tutulur. Eller birbirine değmeyecek şekilde bir sporcu iç tarafta diğer sporcu dış tarafta olmak üzere sopayı tutarlar. İlk turda sopayı dışarıdan tutan sporcu ikinci turda sopayı içerden tutmak zorundadır. Sopayı tutan eller ve parmaklar üst üste gelmemeli ve birbiriyle çakışmamalıdır. Sporcular hakemin “başla” komutuyla tuttukları sopayı kendi taraflarına çekmeye çalışırlar. Komuttan önce sopayı çekmek yasaktır. Müsabaka sırasında sıkma, itme gibi davranışlar sergilenmez ve rakibin eline temas edilemez, sopanın ucundan tutarak tek taraflı çekilemez, sopa vücuda sabit tutulamaz ve döndürülemez. Sopayı kendi tarafına çeken sporcu, rakibi sopayı bırakana kadar mücadeleye devam eder. Rakibi sopayı bırakan ya da rakibinin bedenini kendi tarafına çeken sporcu müsabakayı kazanır. Ayrıca rakibin ayakları tahtadan ayrıldığında, rakibi 2 kez uyarı aldığında, tahtanın bitiş noktalarına rakibin vücudunun herhangi bir noktası temas ettiğinde oyun kazanılmış sayılır. Bir müsabakada 2 kere oyun kazanan sporcu oyunun galibi olur.

 

Okçuluk Nedir?

Okçuluk çok eski zamanlardan beri oynanan bir spor dalıdır. Gerek hobi olarak gerekse olimpiyatlarda profesyonel olarak oynanabilmektedir. Okçuluk seti alarak okçuluk oyunu oynayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan okçuluk malzemeleri ve geniş bir alan. Okçuluk oynamak hem odağınızı. Artıracaktır hem de stresinizi atmada yardımcı olacaktır. Okçuluk nasıl oynanır öğrenmek için birkaç ders almanız oyunu öğrenmeniz açısından sizin için daha iyi olacaktır.

Okçuluk Nasıl Oynanır?

Okçuluk Nasıl Oynanır?

Okçuluk oynamak için ilk önce birkaç püf noktayı iyice öğrenmeniz gerekmektedir. Okçuluk sporu nasıl oynanır bilmiyorsanız bunun için birkaç ders eğitim alarak kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Okçuluğun temel kurallarından biri okun olabildiğince hızlı gitmesidir. Bunun için de yayınızın iyi olması gerekir. Okçuluğun iki temel malzemesi vardır. Bunlardan biri ok diğeri ise yaydır. Yayınız ne kadar kaliteli ve iyi olursa okunuz da bir o kadar iyi gider.

Okçuluk sporunun temel kuralı uzakta belirlenmiş olan hedefi vurabilmektir. Bunun için doğru bir konumdan doğru bir hızda okunuzu yayınızdan fırlatmanız gerekir. Uzakta belirlenen hedefi hangi açıdan ne derece vurduğunuz ise aldığınız puanı etkilemektedir. Hedefi tam 12’den vurduğunuzda en yüksek puanı almış olursunuz. Doğru bir şekilde nişan aldığınızda ve malzemeleriniz de iyi olduğunda başarılı bir şekilde okçuluk oynayabilirsiniz.

Okçuluk Sporuna Nasıl Başlayabilirsiniz?

Okçuluk Sporuna Nasıl Başlayabilirsiniz?

Okçuluk nedir nasıl oynanır kuralları nelerdir bilmiyorsanız istediğiniz zaman öğrenebilir ve oynayabilirsiniz. Her sporda olduğu gibi okçulukta da belli başlı bazı kurallar vardır. İlk olarak hakemler belli bir uzaklığa hedefleri yerleştirirler. Daha sonra sporcuların bu hedefe atış yapabilmeleri için bir başlangıç çizgisi belirlenir. Sporcular oklarını fırlatırlar ve numaralandırılan hedeflere göre puan alırlar. Okçuluk hangi kasları çalıştırır sorusu da sıklıkla merak edilir. Okçuluk sporu kol ve sırt kaslarını ve göz koordinasyonunu geliştirmektedir.

Okçuluk pek çok insan tarafından hobi olarak oynanmaktadır. Profesyonel olarak oynanan okçuluk sporunu iyi bir şekilde yapıyor olmak için çok çalışmak ve biraz da yetenekli olmak gereklidir. Okçuluk hangi kasları geliştirir sorusunun cevabı ise şüphesiz ki kol kaslarını geliştiriyor olduğudur. Okçuluk oynayabilmek için gerekli ekipmanları sağlamış olmanız önemlidir. Bunun dışında okçuluk oynarken dikkat etmeniz gereken birkaç kural vardır. Oku atan kişi ile hedef tahtası arasında başka kimsenin ve hiçbir şeyin olmaması gereklidir. Bunun dışında o günkü hava şartları da okçuluk oynanabilmesi için oldukça önemli bir etkendir. Eğer hava fazla rüzgarlıysa ve bu rüzgar okun yönünü değiştirecek şekilde şiddetliyse pek de sağlıklı bir oyun oynanması mümkün olmayabilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.11.2023 - Güncelleme: 28.11.2023 14:43 - Görüntülenme: 218
  Beğen | 0  kişi beğendi